ekorre hemsida

 

Det börjar lugna ner sig i naturen och samtalen till oss minskar sakta men säkert.
Just nu och fram mot Oktober besöker Älgarna våra trädgårdar och äter äpplen. Det brukar vara en kort period på ett par veckor.
Det viktigaste är att låta Älgarna vara eller om man absolut inte vill ha dom där så kan man skrämma bort dom med hårda metalljud som att slå ihop kastruller mot varandra... Det man inte ska göra är att försöka komma nära dom eller försöka vänja dom vid att man är där.
Behöver ni ha tag i oss och ingen svarar så skicka sms, gärna till flera så kommer vi att höra av oss så fort vi kan!


Djurlivet frodas för fullt!
Massor av djurungar är födda och föds hela tiden den här perioden. 
Som vi har sagt så många gånger,utgå alltid från att djur och fågelungarna inte är övergivna.
Trutar och måsar föder upp sina ungar på marken och föräldrarna jobbar i skift för att ta hand om sina ungar.
Även om ni ser en till synes förvirrad unge på en parkering så ska ni låta den vara.

Håll era hundar kopplade! Även katter är er privata egendom som ni har ansvar för.Det är inte tillåtet att låta katter skada och döda vilda djur och fågelungar! Vi får in djur och fågelungar i enorma mängder som har varit kattleksak. Vi klarar inte en bråkdel av dom och det är absolut en av dom största orsakerna till att våra djurungar och fågelungar dör varje år.

Dom sista rådjursungarna föds under denna period. Ligger dom på er tomt och verkar svaga och apatiska så är det fortfarande inget fel på dom. Det är vanligt attrådjuren gömmer sina ungar på tomter i ett par dygn. Älgkorna gömmer också sina ungar innan dom är starka nog att följa kon så bli inte oroliga om ni hittar en Älgkalv under en gran. Lämna kalven och gå därifrån, Älgkorna kan bli farligt aggressiva om dom tror att deras ungar är i fara.

Anfallande trutar och måsar! Dom försöker skrämma bort oss. Särskilt om vi är ute och går med hund. Det är inte farligt utan bara obehagligt. Dom har simfötter och min egen erfarenhet som är ordentligt stor är att dom aldrig gör fysiska attacker.

Om man mot förmodan behöver flytta ungar på grund av trafik eller annan fara så kan man göra det. Upp till ca 50m är inga som helst problem.
Mås och trutungar kan skada sig när dom hoppar ner från tak etc. Det är sällan eller aldrig några allvarligare skador och läker av sig själv efter ett tag. Ni behöver inte oroa er om det inte tydligt framgår att en vinge eller ett ben är helt av och hänger och dinglar.

Nyfikane korreungar, rävungar och fågelungar ska ni låta vara och ni ska absolut inte mata dom. Matade rävungar är så gott som dömda till döden då dom vänjer sig vid att få mat av människor och så småningom blir dom ett problem. Det slutar ofta med att en viltvårdare får åka ut och skjuta dom. Samma gäller ekorrar.

Bävrarna ökar hela tiden i länet. Tvååringarna letar nya vatten och kan hittas på alla möjliga konstiga platser. Dom uppträder ofta oskygga. Dom verkar lugna och ofarliga men skenet bedrar. Håll barnen borta från dom och gå inte nära! Låt dom vara även om platsen kan verka märklig. Dom flyttar sig under dygnets mörka timmar så ofta löser sig problemen av sig själv.

Summan av kardemumman är att ni aldrig ska ta in eller mata en vild djurunge eller fågelunge. Är ni oroliga ändå så ring oss innan ni gör något. Kommer ni inte fram så skicka ett sms. 

Chansen är större att ni gör skada än nytta om ni tar hem en vild djurunge eller en fågelunge!

Bävrar dyker upp lite var stans i hela länet. Det är ensamma två åringar som är ute och letar nya vatten. Dom kan uppträda märkligt och dom kan verka orädda. Låt dom vara och gå inte nära- Man kan ofta gå fram till dom på ett par meter utan problem men även om dom uppträder lugnt så kan dom anfalla och bitas om dom blir rädda. Dom visar inga varningstecken innan dom anfaller vilket gör att det inte går att bedömma när anfallet kommer. Om ni har bäver i området så informera barnen att dom ska hålla sig på ordentligt avstånd.

För övrigt så är det harungar och ekorreungar som vi får mest samtal om. Som vanligt så vill vi att ni låter ungarna vara kvar tills ni har pratat med någon av oss. Det vanligaste problemet för dessa ungar är katter eller att människor tror att dom är övergivna och tar hem dom. Katter leker med ungarna och tyvärr så blir det små stickhål av klor som inte går att se men som tar livet av djuren efter ette par dygn. Ni som har katter som ni misstänker ger sig på vilt ska hålla katterna inne.

Älgar och rådjur har börjat stöta bort sina fjolårskalvar och kid. Det gör att fjolingarna irrar omkring och saknar rutiner. Viltolyckorna ökar på våra vägar så var vaksamma när ni är ute och åker. Det trevliga är att denna period kan bjuda på en hel del viltobservationer!

Nu händer det väldigt mycket i vår natur.
Massor av djurungar och fågelungar föds. Oavsett vilken fågel eller djurunge det handlar om så ska ni låta dom vara och ringa eller skriva till oss.
Om fågelungar eller djurungar har hamnat i omedelbar fara för trafik mm så kan ni flytta dom själva ca 50m utan att det gör något men ta inte hem dom.
Varken djur eller fåglar lämnar sina ungar. Bland fåglar föder ofta både honorna och hannarna upp sina ungar. Bland djurungar är det vanligt att honorna gömmer ungarna i buskar och inne på tomter. Man kan tro att dom är övergivna men det är dom inte. Honorna kommer till dom på nätterna, matar och pysslar om sina ungar.

HÅLL ERA KATTER INNE UNDER VÅR OCH SOMMAR. Om ni vet att era katter tar fåglar och djurungar så håll dom inne. Det är er privata egendom som ni har ansvar för. Det är inte tillåtet att låta katter skada och döda vilda djur och fåglar. Under en högsäsong räddar vi betydligt mindre antal djur än dom som dödas av katter. För att göra vårt arbete lättare och mer betydelsefullt så ber vi er hålla era katter inne eller kopplade när dom är ute så länge katterna bara är sällskapskatter.

red fox fight
Bilden är lånad och saknar ursprung: Men den är fantastisk! :)

 

Djurungar och fågelungar börjar dyka upp!

Utgå från att inga djurungar eller fågelungar är övergivna!!!
Är ni oroliga så kontakta oss för råd och beslut.

Fastfrusna Svanar:
Svanar kan ligga stilla en hel dag på samma plats utan att den behöver sitta fast. Ofta tar dom sig loss själva även om dom har fastnat. Vänta och kolla om Svanen ligger kvar på samma plats efter ett dygn. Ring sedan till oss så hittar vi en lösning.

Om ni ringer oss om en skadad fågel eller ett skadat djur vill vi att ni stannar på platsen när ni kontaktar oss.

Vi arbetar alla ideellt och nästan alla har vanliga heltidsarbeten så det kan vara svårt att nå oss under högsäsong. Skicka gärna ett sms eller maila om det inte är akut.